Verksamhetsutveckling genom effektiv lokalanvändning.

Socialdemokraterna har röstat för detta beslut då det skapar resurser för välfärden och ger långsiktiga och hållbara förutsättningar för våra verksamheter.
Vi tar ett samlat grepp för att använda mer resurser till verksamhetsutveckling, ökad bemanning, kompetensutveckling och en förbättrad personalplanering och arbetsmiljö.
Detta gör vi genom att se över våra lokaler och dess verksamheter. Vi har mycket tomma lokaler och fastigheter som nämnderna betalar för utan att använda eller fullt nyttja.

Barnantalet minskar, vi blir allt fler äldre och samtidigt färre som ska bidra till välfärden
Minskat antal barnafödande har vi gemensamt med alla kommuner och vi måste anpassa oss till situationen.
Drömmen om att bli fler invånare har funnits under lång tid. I slutet på 1990 talet var vi lite över 20 tusen och det har inte hänt sedan dess.
Vi har en skolorganisation som gäller fram till läsåret 2024/2025 och det behövs ett nytt beslut snarast. Fem år har gått sedan förra skolorganisationen beslutades och vi hade hoppats på att se en förändring och ett ökat antal elever, vilket inte har skett.

Kiviks skola och St Olofs skola har tillsammans 160 elever, 71 i Kivik och 89 i St Olof. Det har under många år minskat på elevantalet och trenden håller tyvärr i sig.
Behovet blir då att det enbart behövs en skola i norr. Socialdemokraterna gick ut i valrörelsen 2022 att vi vill satsa på St Olofs skola och bygga ut den.

Den äldre befolkningen ökar i kommunen. Deras val av vård har förändrats. Valet att bo på särskilt boende minskar och förstahandsvalet är boende i centralorten och andrahandsvalet byarna.
Det byggs och finns ett alltmer ökat antal tillgänglighetsanpassade bostäder som också möjliggör vård i egna hemmet och att vara självständig längre.
Beslutet innebär att Toftakärr i Borrby samt Bokebacken i St Olof stängs. Avtalet med Simrishamns Bostäder går ut 2026-09-30 och sägs upp nio månader innan.
Simrishamns bostäder har fått en instruktion om att planera för i första hand bostäder eller annan användning och i andra hand försäljning.
En omställning behövs för att tillgodose ökat behov av insatser i det egna hemmet samtidigt som behovet och önskemålet minskar avseende platser på särskilt boende.
Resurser måste omfördelas. Hemtjänsten måste utvecklas och tillsättas resurser.
Om beslutet inte hade fattats så klarar socialnämnden inte sitt uppdrag såväl budgetmässigt som komptensförsörjningsmässigt och då hade det också drabbat kvaliteten för kommuninvånaren. Stora utmaningar att rekrytera och det behövs hela tiden planera och omforma verksamheten efter det behov som våra kommuninvånare har. Det minskade behovet av särskilt boende vägs upp av ökat behov av hemtjänstinsatser. Då behöver också vi också kunna ställa om för att möta detta behov.
Alternativet att dra ner på ej lagreglerad verksamhet såsom öppen verksamhet finns inte för oss.
Sammantagit är det här inget enkelt ställningstagande. Vår utgångspunkt har varit att ha kommuninvånarnas behov i fokus och att våga ha mod och driva en aktiv välfärdspolitik som gynnar hela kommunen.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *