Info från partiet

Hej
Jag vet att ni, precis som jag, med bestörtning följer händelseutvecklingen i Israel och Palestina och har nåtts av ofattbara och skrämmande rapporter och bilder av kidnappade, skadade och dödade civila.
Det finns många i partiet som har familj, släkt och vänner i Israel och Palestina och jag tänker särskilt på er i denna mörka stund.

Här på partikansliet följer vi timme för timme det som utspelar sig och Magdalena har uttalat sig i media, i partiledardebatten och på sociala medier. Igår kväll var jag själv med på en manifestation här i Stockholm till stöd för de drabbade i Israel.

Hamas attack går inte att ursäkta eller legitimera på något sätt och vi fördömer med kraft Hamas attacker mot Israel. Att på ett så utstuderat och hänsynslöst sätt attackera och döda civila kvinnor, barn, män, i alla åldrar, är oförsvarbart. Vi kräver att Hamas genast friger de israeler som kidnappats och förts till Gaza.

Vi har följt hur siffrorna över döda stiger i takt med att rapporter kommer om våldshandlingar som verkar avlösa varandra. Israel har en självklar rätt att försvara sig i enlighet med folkrättens regler. Vi uppmanar Israel att i sitt svar mot Hamas, fortsätta förvarna civila palestinier i Gaza om var luftvärnsattackerna kommer ske, så att de kan söka skydd.

Det palestinska folket drabbas nu av vedergällningsattackerna riktade mot Hamas. Siffrorna stiger över döda och skadade i Gaza och bland dem finns många barn. Den palestinska civilbefolkningen har samma rätt till skydd som civila i alla andra konfliktområden och ska inte straffas för de terroristattacker som Hamas begår. Hamas representerar inte palestinierna, det är en extremistisk terroristgrupp vars mål är att utplåna Israel.

Vi har uppmanat regeringen att driva på i FN och EU för att en humanitär korridor skyndsamt ska upprättas. Hjälporganisationer måste få tillträde för att hjälpa drabbade kvinnor, män och barn.

Jag vill uttrycka min medkänsla med alla de drabbade i Israel och Palestina och alla i Sverige med släkt och vänner i Israel och Palestina, som nu lever i stor oro och sorg.

För att nå fred och trygghet för israeler och palestinier behöver en vapenvila komma till stånd. Det behöver upprättas en humanitär korridor för att hjälpa drabbade civila. Och FN och EU behöver arbeta för nedtrappning av våldet och för att nå en fredlig lösning.

Vi anser att regeringens beslut att frysa biståndet till Palestina är fel. Sverige har aldrig haft något bistånd till Hamas, något som Sida bekräftar. Svenskt bistånd går till att stärka civilsamhället, mänskliga rättigheter, demokrati, sjukvård, utbildning till vanliga palestinier. Att straffa dem för Hamas handlingar är fel.

Vi socialdemokrater ska fortsätta att ge vårt stöd till de som kämpar för fred och för mänskliga rättigheter för alla. Vi socialdemokrater kommer fortsätta arbetet för israelers och palestiniers rätt till frihet, utveckling och säkerhet inom säkra och erkända gränser. Israel och Palestina förtjänar båda att få leva i fred, sida vid sida, i två fria, livskraftiga och demokratiska stater.

Tobias Baudin
Partisekreterare


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *